Ondersteuning voor kinderen en jongeren in scheidingssituaties

Ondersteuning voor kinderen en jongeren in scheidingssituaties

In mijn werk als hulpverlener voor het Jongeren Advies Centrum (JAC) heb ik over de jaren heen veel jongeren met vragen en problemen begeleid en ondersteund.  Hierbij viel me op dat ingrijpende gebeurtenissen in het leven van kinderen en jongeren, zoals de scheiding van hun ouders, een enorme invloed kunnen hebben op hun welzijn.  In de meest ernstige situaties (bijvoorbeeld bij vechtscheidingen) raken kinderen en jongeren soms helemaal in de knel. Dit vastzitten heeft negatieve gevolgen voor hun welbevinden.

Zo ernstig uit de hand hoeft het uiteraard niet te lopen. Mijn ondervinding is dat een luisterend oor en een gepaste ondersteuning van iemand die niet emotioneel betrokken is erg helpend kan zijn. Ik vind het van groot belang dat kinderen en jongeren die kans krijgen om hier gehoord en ondersteund te worden. Het maakt een verschil.

Ouders in een scheidingssituatie zijn uiteraard wel emotioneel betrokken

Doordat ouders zelf in crisis zijn doordat ze in een scheidingssituatie verkeren en uiteraard wel emotioneel betrokken zijn is het soms heel moeilijk om de kinderen niet uit het oog te verliezen. Ook voor familie en vrienden is het in zo’n periode niet altijd eenvoudig om gepaste ondersteuning te bieden omdat ze dikwijls zelf emotioneel betrokken zijn. Op die momenten kan een professionele buitenstaander een rol van betekenis spelen. Kinderen en jongeren kunnen bij mij vrij en in vertrouwen spreken.

Doordat kinderen en jongeren uiteindelijk vooral door hun ouders gehoord en erkend willen worden wil ik ook hier een verbindende rol spelen tussen de kinderen en hun ouders. Dit door de kinderen en jongeren te helpen hun boodschap aan hun ouders over te brengen en of hun ouders te helpen die boodschap te ontvangen.

Naast het individueel begeleiden en ondersteunen van kinderen en jongeren in deze periode wil ik hen indien nodig ook helpen om samen met hun ouders te praten over hun wensen en bezorgdheden en de goede ideeën die ze hebben helpen vertalen.

Facebook Twitter Google+
×

Log in